0212 549 70 91 - 92

Paslanmaz Boru Kullanım Alanları

Paslanmaz Boru Kullanım Alanları

Paslanmaz boru birçok farklı sektörde kullanım alanına sahip borulardır. Kullanıldığı sektörler arasında sabun sanayi, kimya ve petrokimya şeker sanayi, gıda sanayi, ilaç sanayi, endüstriyel mutfaklar ve makine imalatı yer alır.

 Paslanmaz Boru Kullanım Alanları

 Birçok tüketici ve üretim yapan kişiler paslanmaz çelik kullanımı ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Paslanmaz çelikten yapılan paslanmaz borular hem çok kullanışlıdır hem de uzun süreli kullanıma sahiptir. Basınca, sıcaklığa, asit ve tahriş edici gazlara karşı dayanıklı olduğundan birçok sektörde tercih edilirler. Dikişli ve dikişsiz olarak ikiye ayrılan paslanmaz borular kimya ve petrokimya, ilaç sanayi, otomotiv sanayi, gemicilik sanayi, şeker sanayi ve mimari uygulamalarda kullanılırlar.

 Dikişli paslanmaz borular çelik plakaya soğuk şekil verme yöntemi ile şekil verilmesi sonucu elde edilirler. Bu nedenle dikişli paslanmaz borular kaynaklı boru olarak da isimlendirilirler. Dikişsiz borular yüksek basıncın olduğu ağır sanayide kullanılırlar. Yüksek sıcaklıkta mukavemetini koruyan dikişsiz borular korozyona karşı da iyi bir direnci sahiptir. Dikişsiz paslanmaz borular akkor halindeki kütüğe sıcak şekil verme yöntemiyle şekil verilmesi sonucu elde edilir.

 Neden Paslanmaz Çelik Tercih Edilir?

 Paslanmaz borular hem daha yüksek sıcaklığa, hem daha yüksek basınca hem de mekanik yüklere daha dayanıklı olurlar. Yıllar geçse de özelliklerinden hiçbir şey kaybetmezler ve ilave olarak herhangi bir işleme de ihtiyaç duymazlar. Çok geniş bir ölçü yelpazesine sahip olduğu için kullanıcı kendine uygun ürünü rahat bir şekilde seçer. Kullanım sırasında zararlı madde yaymadığı için çalışma ortamı üzerinde olumsuz bir etkisi olmaz. İçinden geçen gaz veya sıvılar toksinlerden etkilenmez ve bu nedenle ilaç, gıda gibi endüstrilerde de kullanılırlar. Paslanmaz çeliklerden yapılan borular sızdırma yapmadıklarından yüksek basınca karşı da dayanıklı olur. Birçok kimya sanayisinde paslanmaz boru kullanımı da oldukça yaygındır.

 Paslanmaz Boru Yüzeyleri Nelerdir?

Mat yüzey: Mat yüzeyli borular üretimden çıktıkları zaman mat halinde bulunurlar. Bu boruların kaynak yüzeyleri taşlanır ve bu şekilde kullanıma sunuldukları için mat boru adını alırlar.

Satine yüzey (320 grit): Üretimden çıktıklarında satine işlemine girerler. Bu işlemden sonra teker halindeki zımpara taşlarının arasından geçerler ve hassasiyetine göre de parlaklıkları değişir. Zımpara taşının hassasiyetine grit ismi verilir. Hassasiyet yani grit ölçüsü ne kadar büyük olursa borunun parlaklığı da o kadar fazla olur.

Polisajlı yüzey (600 grit): Üretimden sonra ilk olarak satine işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra 600 grit zımpara taşı ile parlatılan borular macunla temizlenirler. Bu macun parlaklığı artırır ve sonrasında yüzeyler ayna yüzeyli olur. Bu borulara 600 grit borular, polisajlı yüzey borular ya da ayna yüzeyli borular denir.

Paslanmaz Çelik Boru Üretimi

 Paslanmaz boruların kullanım alanları oldukça fazladır. Bunun en büyük nedeni kullanışlı ve dayanıklı olmalarıdır. İmalatta dikkat edilen birçok unsur vardır. Paslanmaz çelik boru üretimde ithal döküm çelikler de kullanılabilir. Öncelikle korozyona karşı son derece dayanıklı olduklarından paslanma gibi herhangi bir riskleri bulunmaz. Doğru üretilmiş bir paslanmaz boruyu çok uzun seneler boyu kullanmak mümkündür. Uzun vadede bütçe dostu olan paslanmaz çelik borular aynı zamanda hijyeniklerdir.

 Paslanmaz çelik boru üretirken dikkat edilenlerden biri de endüstriyel alanlarda kullanıma uygun olarak tasarlanmalarıdır. Üretim tesislerinde kullanılmakta olan bu borularda gaz ve sıvı materyalleri de taşınır. İmalat esnasında bakterilerin tutunmasını zorlaştırmak için de önlemler alınır. Paslanmaz boru imalatında birçok boyut bulunur. En yaygını ise 304 ve 316 çelik grubudur. Her çelik grubunun kendine özel kullanım alanları bulunmaktadır.

424 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN